Language:

Skovkatten er...

En smuk skabning skabt af naturens hårde og til tider ubarmhjertige præmisser. Det kolde og barske klima langt oppe nord på, hvor kun de stærkeste overlever, har sat sit præg på skovkatten. De høje tykke ben er praktiske, når den færdes i et snelandskab og poternes snesko beskytter trædepuderne mod forfrysninger. Dens kraftige pels med lange vandskyende dækhår beskytter skovkatten mod kulde og regn og til sidst den store flotte buskede hale, der fungerer som kattens varmepude og beskytter ansigt og krop mod kulde, når skovkatten ligger sammenrulllet for at sove.

Dette er den Norske Skovkat. En livlig, opvakt, nysgerrig og stærk kat med en stor portion selvsikkerhed og karakter. Skovkatten er meget selskabelig og deltager gerne i de fleste af husets aktiviteter. Den egner sig godt som familiekat, men som regel vil den dog udvælge sig et bestemt familiemedlem som får en ganske særlig høj status i dens liv. Normalt er der ingen problemer med at holde skovkatten som indekat, dog skal man sørge for, at den har masser af aktivitetsmuligheder eks. legetøj og høje kradsetræer. Skovkatten elsker at ligge højt til vejrs. Skovkatten er en naturkat og derfor vil den naturligvis trives glimrende med adgang til udendørslivet. Bor du i byen eller et andet stærkt trafikeret sted, anbefaler vi at give den adgang til udendørslivet under kontrollerede forhold. Den vil elske at have adgang til en løbegård eller endnu bedre en indhegnet have. Man kan f.eks. også lære skovkatten at gå i sele. Desuden anbefaler vi at man giver sin skovkat selskab i livet. De fleste mennesker er væk fra hjemmet i mange timer hver dag p.g.a. arbejde og fritidsinteresser. Derfor anbefaler vi at give sin kat uanset race selskab af en artsfælle.

Skovkatten er en langsomt udviklende race og hunkatten vil normalt ikke være færdig udviklet før den når en alder af ca. 3 år - for hankattens vedkommende er det ca. 4 år. Fra en killing bliver født og vejer ca. 80 -135 gr. til den som 12 -16 ugers killinger er ktykmavet' lar til at flytte hjemmefra, har den gennemgået en enorm forandring til en legesyg og lille 'tykmavet' pelsbolle. Hannerne er som regel vokset lidt fra hunkillingerne og det er ikke unormalt, at en hankilling vejer omkring 2 kilo, når den er klar til at flytte hjemmefra. I månederne som følger sker der stadig mange ting med killingen og dens udvikling. Den ene dag kan man synes, at ørene er bittesmå, mens de snart igen synes store som på en flagermus. Kroppen kan pludselig være blevet alenlang og killingen kan idet hele taget se meget uproportioneret ud i denne periode. Men så lige pludselig ca. omkring 10 måneders alderen er killingen atter blevet harmonisk at se på og man kan nu danne sig et indtryk af den voksne kat. På skovkatten er der stor størrelses forskel mellem hanner og hunner. Hannerne blive gerne store og rigtig impornerende med en vægt på ca. 6 - 8 kg, mens hunnerne livet igennem forbliver lidt mindre.

Skovkattens pels er et af racens karakteristika og består af to lag. Den tykke underuld og de blanke vandtætte dækhår. Et af de spørgsmål vi ofte bliver stillet er: Kræver de ikke meget pelspleje? Og svaret er nej - det gør de faktisk ikke. Som opdrætter satser vi naturligvis på en god pelskvalitet og i dette begreb ligger, at den efter vores mening skal være så 'vedligeholdelsesfri' som overhovedet mulig. Katten skulle gerne selv kunne klare det meste. Den har jo ikke lige børste og kam til rådighed ude i naturen. Vores katte bliver børstet - en gang imellem kan de få en lille 'dul' som vi lige hjælper dem med og i fældningsperioder er vi over dem oftere med kammen - mest for at tage det løse hår inden det havner i sofaen.  Desuden er en tur med kammen en glimrende lejlighed til at gå hele katten igennem for at tjekke for evt. sår og rifter.

© Lisa B. Bergedorf

Contact form
Lisa & Danny Bergedorf

Kølkær Hovedgade 72, Kølkær
7400 Herning, Denmark
Phone (0045) 50901012

Design by: Izabela Kurkiewicz