Language:

Stamtavle eller ej...?

Skrevet af Camilla Sabroe Larsen, DK Sparhawk - © gengivelse med tilladelse fra forfatter

Når man overvejer at købe kat, så gør man sig jo nogle tanker om hvad det skal være for en slags kat. Skal det være en lille eller stor kat, skal den være langhåret (orker man i det hele taget pelspleje) eller skal det være en korthåret kat, skal det være en forholdsvis rolig kat eller meget aktiv kat osv.

Der er en lang række spørgsmål som dukker op inden man køber, men der er desværre mange som ikke skænker stamtavlen mange tanker, hvilket er meget trist. For ofte ender de med at blive skuffet, for nu troede man jo at det var en særlig race med alt hvad det indebærer, man havde købt.
Inden du læser videre, skal du vide at vi opdrættere også har begået fejl og at denne her artikel ikke er ment som en moralprædiken, men som en hjælp til at forstå hvorfor stamtavlen vægter så meget når man ønsker sig en Norsk Skovkat.

På et tidspunkt, under din søgen efter en Norsk Skovkat, vil dette spørgsmål dukke op:

Hvorfor købe en Norsk Skovkat med Felis Danica/FIFé stamtavle?

Flere steder på nettet, i aviser eller via opslag i supermarkeder annonceres der med at der er skovkatte killinger uden stamtavle til salg og til priser under prisen for en Norsk Skovkat med stamtavle. De fleste er på udkig efter en kælekat, som hverken skal bruges til avl eller udstilling og derfor er det fristende at vælge en Skovkat uden stamtavle, for man skal jo ”ikke bruge den stamtavle til noget”!.

Men det er ikke stamtavlen som er den dyreste udgift, for en stamtavle koster kun 200 kroner, så årsagen til at der er så stor prisforskel må ligge et helt andet sted. Kan det være fordi at hunkatten/killingerne ikke får et ordentligt foder men det billige nede fra supermarkedet? At de ikke får ormekure og ej heller ikke bliver vaccineret? At forældrene ikke er racerene? Osv.
Hvis ikke man stiller sig selv nogle af de ovenstående spørgsmål, men bare her og nu skal have en kælekat, ja så er stamtavlen fuldstændig ligegyldig fordi man ikke har sat sig ind i hvad ordentligt opdræt er. For det at opfostre et kuld killinger på en ordentlig måde, har store udgifter, og hvis man får balancen mellem udgiftsside og indtægtsside til at gå i nul så er man yderst heldig. Man vil aldrig få et overskud, hvorimod et underskud er mere realistisk når man opdrætter.

Men har man stillet sig selv ovenstående spørgsmål og dermed gjort sig mange tanker samtidig med at man leder efter en Norsk Skovkat, så er det utrolig vigtigt at købe en med stamtavle. For når man har sat sig ind i racen har man også nogle helt konkrete forventninger til den kommende kat både hvad angår udseende, temperament men sandelig også pelslængde osv.

Når man køber en Skovkat med stamtavle får man en kat som fysisk svarer til den skrevne standard. Med andre ord, så skal en Siameser vil være glat og korthåret, Bengalen skal ligne en tiger og Skovkatten skal være stor og muskuløs.

Når du kigger efter en Skovkat med stamtavle, så vær opmærksom på at det er en Felis Danica/FIFé stamtavle der medfølger. Felis Danica som hører under FIFé, er den eneste stambogsførende organisation herhjemme, og kaldes i daglig tale for FD.

Som opdrætter under FD har man pligt til at følge FIFé og Felis Danicas love om opdræt, disse love at lavet for kattenes skyld. De er først og fremmest lavet for i så vidt muligt omfang at sikre, at opdrættere under organisationen er ansvarsfulde opdrættere, som laver sunde katte, til glæde for kommende katteejere, og udviser hensyn og omsorg for de katte og killinger de har i katteriet.

Det er noget af en jungle når man skal købe kat, for der er mange som sælger ”ægte Skovkatte uden stamtavle”, som sagtens kan være dejlige. Og du vil sikkert høre en del fortælle ”at de kender nogle som har en Norsk Skovkat uden stamtavle som er så sød" men hvis du undersøger længe nok vil du garanteret også finde dem som har haft triste oplevelser om at købe ”ægte Skovkatte uden stamtavle”. Og hvorfor kan det blive til en trist oplevelse.

Jo ser du, en Felis Danica stamtavle er din garanti!

Når man står med en Felis Danica stamtavle i hånden, så har man også fået et garantibevis, der sikre dig som køber at du har købt en Norsk Skovkat hos en opdrætter som har forpligtet sig over for sin klub/organisationen og ikke mindst købeloven. Klubben/organisationen er dem som varetager ikke kun opdrætters interesser, men også deres køberes interesser, når problemer opstår.
En opdrætter under Felis Danica skal sikre at din killing har fået minimum 1 basisvaccination og er undersøgt af dyrlæge inden den bliver overdraget samt at du får en købekontrakt med ved overdragelsen. Som et plus får du en person som er i stand til at svare på mange spørgsmål om det at dele sin tilværelse med en Norsk Skovkat.

En registreret opdrætter har også forpligtet sig til at beholde killingerne hjemme indtil de er fyldt 12 uger. Dette er en regel organisationen har vedtaget for at sikre at killingerne har lært sociale færdigheder som en killing skal kunne for at kunne begå sig væk fra moderen. I de 12 uger har killingen haft muligheden for at observerer sin mor og andre voksne katte samt indøvet disse færdigheder sammen med sine kuld søskende. En hunkat sørger for at fortælle killingen hvilken adfærd der er acceptabel blandt katte, fx at hård leg med at bide hårdt osv. ikke er i orden. Den vil også lære at komme i hænder hos mennesker og føle trygheden ved mennesker, og observerer at de andre katte også accepterer dette. En killing som ikke har lært bl.a. nævnte færdigheder vil ikke kunne begå sig særlig godt som familie kat og vil have en lav stresstærskel, hvilket kan resulterer i uønsket adfærd fra killingen.

Ingen er perfekte og for en killingekøber kan der også opstå pludselige forandringer i tilværelse der gør at man ikke længere ser sig i stand til at varetage pasningen af katten. Og i de fleste købskontrakter har opdrætteren af katten skrevet en betingelse om at katten skal leveres tilbage hvis ikke man kan have den længere. Så køb af en Skovkat med stamtavle sikre også katten i fremtiden, og den undgår at blive omplaceret til en usikker fremtid hvor den evt. kan ende som kastebold med konstante omplaceringer til følge eller undgå en unødvendig aflivning af en sund og rask kat.

Alt dette vil en som laver Norsk Skovkatte katte uden stamtavle ofte blæse på, for det handler for dem kort og godt om at tjene så meget som muligt på at sætte to Skovkatte ligenende katte sammen og sælge dem som om de var den ægte race.
Så hvis du spørger os om stamtavlen er et must, så siger vi rungende: JA!
For hvis du vil være sikker på at din kommende kat virkelig er en Norsk Skovkat, så SKAL den være stambogsført. Det er din eneste garanti for Norsk Skovkatte type og temperament og at killingen også har fået den bedste start i livet og dermed er du sikker på at få en kat som passer ind til dig og din families livsstil.

Er det ikke nu du har råd til en Norsk Skovkat med stamtavle, så spar op til den. Det kan kun betale sig på lang sigt. Det fortjener ikke kun du, men også din kommende Norske Skovkatte killing.

 

Note: I Danmark er der nu også startet en TICA klub op – Og en TICA stamtavle er lige så ægte som en fra Felis Danica.

Contact form
Lisa & Danny Bergedorf

Kølkær Hovedgade 72, Kølkær
7400 Herning, Denmark
Phone (0045) 50901012

Design by: Izabela Kurkiewicz